Murkšķu audzētava "Jaunstuči"

Сурок это самая большая в мире земляная белка которая знаменита своей зимней спячкой и свистом

murk1.jpg Pieaudzis Murkšķis (kr.val. - сурок) ir 60 cm (+15 cm aste) garš, 10,3 kg smags.. Dzīves ilgums 15 gadi. Ļoti jauka rakstura un komunikabls, jau no mazotnes jāradina pie cilvēka! Dzīvojot kopā ar cilvēku, murkšķis cilvēka dzīvokli uzskata par alu (savu teritoriju), tāpēc pret svešiem cilvēkiem (ne ģimenes locekļiem) var izturēties agresīvi. Brīvā dabā murkšķi dzīvo alās! Pirmās dienas pēc murkšķa nogādes mājās (jaunajos apstākļos) tie var būt agresīvi pret cilvēkiem un var trakot pa būri. Tāpēc murkšķa jauno mitekli labāk novietot klusā vietā un tā tuvumā uzvesties klusi un bez straujām kustībām.

Turēšana - tur būrī ar metāla stiepļu restojumu (plastmasa būri var sagrauzt), iesaka Trixie voljērus suņiem. Minimālie būra izmēri (vienam dzīvniekam) 78 (109) x 54 (73) x 62 (83) cm.

Var laist pastaigā pa dzīvokli. Bet noteikti jāpieskata, jo patīk grauzt koka mēbeles.

murk2.jpg Būri pakaisa ar koka granulām. Barības un ūdens trauks no metāla. Var vienā būra stūrī ievietot tualeti (var pieradināt iet kārtoties tikai tur). Būri novieto tālāk no apsildīšanas ierīcēm un pasargā no caurvēja un tiešiem saules stariem. Regulāri tīra un dezinficē būri (1 reizi nedēļā).

Ēdināšana - Murkšķis jābaro 2 reizes dienā no rīta no pl. 8 – 9 un vakarā no pl. 17 – 19. Kā pamatbarību izēdina zooveikalos nopērkamo speciālo barību (kas paredzēta grauzējie - granulētā) un sienu (vasarā - zaļu zāli).



Papildus dod :

  • svaigus un labas kvalitātes (nomazgātus) augļus un dārzeņus (āboli, bumbieri, gurķi, burkāni, salāti, utt.),
  • zaļbarību (pienenes, lucernu),
  • dažādus riekstus,
  • žāvētus augļus,
  • koku zarus (ābeles, bērza, papeles, apseses),
  • minerālbarību (zooveikalos nopērkami – minerālu akmeņi).

Zaļumus izēdina pakāpeniski. Nebarot ar kāpostiem!!!!!

Dzirdināšana - brīvi pieejams svaigs un nostādināts dzeramais ūdens (neierobežotā daudzumā).

murk3.jpg Dzīves cikls - aktīvais periods murkšķiem ir pavasara un vasaras mēnešos, rudenī un ziemā tas ir neaktīvs, jo guļ ziemas guļā! Aktīvajā periodā murkšķis daudz ēd un uzkrāj taukus ziemai. Tāpēc svarīgi, lai zaļā barības un granulētā barība būtu pietiekamā daudzumā. Ziemas guļai veido speciālas mājiņas. Iekšpusē ir metāla restojums, bet no ārpuses koka plāksnes. 2/3 no mājiņas aizpilda ar sienu. Mājiņas galvenā atvere ir no augšas, bet sānos atstāj nelielas durtiņas. Ziemošanas mājiņas izmēri vienam murkšķim 60 x 60 x 60 cm.

Ziemas guļā murkšķis iet septembra beigās – oktobra sākumā, kad ārā vidējā temperatūra ir + 3 C. Svarīgi ir ziemošanas laikā ievērot temperatūras režīmu – 0 līdz mīnuss 3 – 4 C. Aptuveni 4 nedēļas pirms ziemas guļas murkšķis paliek gurdens un ļoti maz ēd! Aptuveni 2 nedēļas pirms ziemas guļas murkšķis neēd vispār, pilnībā ir nomainīta spalva un tas paliek pavisam mazkustīgs. Ieliekot murkšķi ziemošanas mājiņā, pirmo nedēļu, tas jāizlaiž no tās vienu reizi dienā, lai tas nokārto savas dabīgās vajadzības! Pavasarī dzimis murkšķis pirms ziemošanas sasniedz 4 -4,5 kg, bet gadu vecs vai 2 gadus vecs – 8 – 9 kg, ja svars ir mazāks, tad murkšķim var nepietikt tauku ziemas guļai, tāpēc mājiņā ieber barību, ja nebojājas (granulēto). Ziemas guļa murkšķiem ir ļoti nepieciešama fizioloģiskai organisma atjaunošanai. Marta sākumā murkšķi mostas no ziemas guļas.

Vairošana - tēviņu no mātītes var atšķirt apskatot ģenetālijas vai attālumu no ānusa līdz dzimumatverei. Tēviņa dzimumorgāni atrodas tālāk no ānusa, nekā mātītei. Pārot murkšķus var no 3 – 4 gadu vecuma un līdz 8 gadu vecumam.
murk4.jpg
tēviņš
murk5.jpg
mātīte

Pārojas murkšķi marta beigās. Grūsnība ilgst 30 - 35 dienas, piedzimst 1 - 10 mazuļi. Mazuļi ir akli un kaili, 3 nedēļas pēc piedzimšanas atveras acis. Dzemdības biežāk norit naktī un cilvēka iejaukšanās nav nepieciešama. Tēviņu laktācijas laikā labāk turēt atsevišķi.

Veselība - regulāri jāpārbauda zobu stāvokli. Jāapgriež nagi. Svarīgi ir pietiekamā daudzumā minerālbarības (minerālu akmeņi un šķidrie minerāli no Sera).
Var vest pastaigās (izmanto krūšu siksnas), bet pie jebkuriem jauniem apstākļiem jāpieradina pakāpeniski!

Pircējam svarīgi ir apzināties vai šādam grauzējam varēs nodrošināt nepieciešamos apstākļus, ēdināšanu un turēšanu! Murkšķi dzīvoklī ieved savu kārtību, visu sakārto pēc sava prāta, tāpēc svarīgi, tos ir neatstāt bez uzraudzības.


Raksts paņemts no dino_logo.gif

Новости

14. мая, 2014

«Lauku ceļotājs» приглашает горожан в деревню с 16 по 18 мая, во время проведения акции «Дни открытых дверей на селе». Это возможность для вас провести захватывающие выходные с семьей, друзьями или коллегами, объезжая всемозможных местных производителей на селе, для того, чтобы открыть для себя новые – интересные и вкусные дары села.


21. марта, 2011

Уже прошло какое-то время, как сурки пробудились от долгой зимней спячки. Они такие же, как люди – одни просыпаются рано, другие спят до самого конца – до весны.


6. декабря, 2010

Зима только началась, и сурки ушли в длинную зимнюю спячку. В этом году семья сурков как- то не хотела уходить в спячку, и, несмотря на то, что погода была прохладной, частая смена погоды мешала им заснуть.