Murkšķu audzētava "Jaunstuči"

Murkšķis ir lielākā zemes vāvere, kas īpaši slavena ar savu ziemas miegu un spalgo svilpšanu

Jau tagad ir skaidrs, ka šāgada Murkšķa dienas svinības būs pavisam citādas – pērnā gada 11. septembra terora akti Ņujorkā un Vašingtonā ieviesuši savas korekcijas, un tagad no potenciālajiem teroristiem grauzēju un tā sinoptiķa talanta cienītājus sargās policijas vienības, Nacionālā gvarde un īpaši apmācīti suņi.
Murkšķa kluba prezidents Bils Kūpers izteicies, ka šāgada pasākumā gaidāms līdz 30 000 skatītāju. Par Fila popularitāti liecina arī fakts, ka viņam ir pašam savas interneta lapas, kā arī vairākas fanu lapas, kurās sīki un smalki stāstīts par zvērēna gaitām un svētkiem. Pat respektablie CNN un Reuters 2. februārī mēdz ziņot, ko paredzējis miesās dūšīgais murkšķis.

Ja Fils met ēnu
Laika prognozēšanas process ir vienkāršs – šajā dienā ņiprais zvēriņš Fils izlien no savas migas pēc ilgās ziemas guļas.
Ja viņš redzēs paša ēnu, murkšķis secinās, ka ziema vēl būs sešas nedēļas, un atgriezīsies alā. Ja debesis ir mākoņainas un ēna nebūs saskatāma, zvērēns nodomās, ka pienācis pavasaris, un paliks ārpusē. Pēdējo 116 gadu laikā murkšķis Fils un viņa senči ēnu redzējuši 101 reizi, arī pērn. Pēc vācu imigrantu tradīcijas murkšķus agrāk izmantoja par sezonāliem barometriem.

Kā liecina pieejamā informācija, Fils, kuru 1986. gadā Vašingtonā suminājis pat toreizējais prezidents Ronalds Reigans, pērn bijis 56 centimetrus garš un 6,75 kilogramus smags. Viņa meteorologa spējas izskaidro ar ēdienkarti – viņš, dabiski, ir veģetārietis, taču zvērēnam garšo saldējums un zemeņu sīrups.

Svētki un bizness
Biznesa līderi šo svinēšanu sāka, lai popularizētu savu izolēto pilsētiņu, kurā dzīvo 6800 cilvēku. Par godu tam tiek rīkoti dažādi pasākumi, piemēram, parādes, kamanu braucieni un festivāli. Murkšķa diena izvērtusies par izklaides biznesu, bet internetā var iegūt plašu informāciju par pasākumiem un arī par iespējām nokļūt pilsētiņā, kuru vidusmēra cilvēks diez vai spētu atrast pat kartē.

Murkšķa Fila cienītāju interneta lapās atrodami interesanti krikumi – piemēram, sausā likuma laikos Fila draudi uzsūtīt 60 ziemas nedēļas, ja viņam nedošot iedzert. Savukārt 1981. gadā Fils nēsājis dzeltenu lenti, lai godinātu amerikāņu ķīlniekus Irānā.

Šos svētkus pasaulē populārus padarīja slavenā 1993. gada filma Murkšķa diena ar Bilu Mareju un Endiju Makdauelu galvenajās lomās. Filmā galvenajam varonim minētajā pilsētiņā katru dienu atkārtojas 2. februāris. Nav nekāds brīnums, ka pēc filmas noskatīšanās šīs Pensilvānijas pilsētiņas viesu skaits palielinājies vairākkārt.

Neticīgie noliedz
Ir arī neticīgie, kuri uzskata, ka viss ir tīrā nejaušība. Zvērēns pavasara atnākšanas laiku var gan uzminēt, gan smagi maldīties, – uzskata Nacionālā okeanogrāfijas un atmosfēras pētījumu dienesta klimata eksperts Toms Ross.

Zinātnieks pārbaudījis murkšķa paredzējumus ar reālajiem klimatiskajiem datiem, meklējot kādas sakritības, un konstatējis, ka «nekā īpaša tur nav». Kā izteicies zinātnieks, murkšķis «nav parādījis prognozēšanas iemaņas šīs analīzes pēdējos gados».
Tomēr nav taisnīgi gaidīt precīzu laika prognozi no mazā Fila, kurš dzīvo mākslīgā koka stumbrā. Viņš tā vietā, lai gulētu ziemas miegā, piemēram, 1995. gada Jaungada laiku pavadīja publicitātes tūrēs, ieskaitot parādīšanos populārajā Opras Vinfrijas šovā – lai popularizētu dzimtā štata tūrismu. Un tūrisms, par spīti politiskām un ekonomiskām vētrām pasaulē, šajā pilsētiņā plaukst. Vismaz – kamēr tur dzīvo Fils.



Nils Zālmanis

2002.gada 2.februāris

Raksts paņemts no

logo_nr.gif

Jaunumi

16. maijs, 2020

Tas brīdis ir pienācis un beidzot no šodienas murkšķi uzsāk tūrisma sezonu, protams, ievērojot distanci un visus pārējos ieteikumus, lai mēs pasargātu viens otru. Vēlams savu vizīti iepriekš pieteikt, zvanot uz tālruni 26020002. Gaidīsim ciemos!


1. maijs, 2020

Ņemot vērā, ka Latvijā izsludināta ārkārtas situācija saistībā ar COVID-19 pandēmiju, murkšķu audzētava “Jaunstuči” ir slēgta apmeklētājiem līdz ārkārtas situācijas atcelšanai 2020.gada 12.maijam. Tāpēc murkšķu vērošanas sezona šogad netiks uzsākta ar 1.maiju, kā tas ir bijis citus gadus. Būsim atbildīgi gan pret apkārtējiem, gan arī dzīvniekiem.


14. maijs, 2014

Lauku ceļotājs aicina pilsētniekus uz laukiem 16.-18. maijā, kad notiks akcija "Atvērtās dienas laukos". Tā ir iespēja pavadīt pārsteidzošu nedēļas nogali ar ģimeni, draugiem vai darba kolektīvu, apbraukājot visdažādākās ražojošās saimniecības laukos, lai atklātu sev jaunus – gan interesantus, gan garšīgus lauku labumus.