Murkšķu audzētava "Jaunstuči"

Murkšķis ir lielākā zemes vāvere, kas īpaši slavena ar savu ziemas miegu un spalgo svilpšanu

Reģus izsolīs komplektā ar Silvijas kundziSilvija Tetere teju visu savu mūžu nodzīvojusi Reģos un turpat arī strādājusi, aprūpējusi garā vājos pils iemītniekus, taisījusi viņiem ēst. Kopskaitā viņi te ierīkotajā pansionātā bijuši pie simta – līdz 2007. gada 23. februāra stindzinoši aukstajai naktij. Tik aukstai, ka ugunsdzēsēju šļūtenes aizsala. Krāsmatās palika 26 reģieši. Silvija stāsta, ka mūru iekšpusē joprojām ir cilvēku kauli: "Sākumā jau tos centās izlasīt laukā, taču tad Daugavā no Baltkrievijas ieplūda nafta, un visi dienesti aizskrēja uz turieni. Kādi Reģi... Visu vasaru togad pēc līķiem oda."

27. jūlijā Ministru kabinets pieņēma lēmumu nāves apzīmogoto vietu izsolīt. Kāda būs cena, šobrīd nevar pateikt. Kadastrālā vērtība ir 84 tūkstoši latu, taču, domājams, tirgus vērtība atšķirsies. Uzņēmuma Valsts nekustamie īpašumi Liepājas filiāles direktors Juris Peksis vēsta, ka drīzumā tiks noalgoti vērtētāji: "Bet, ja pircēja nebūs, konservēsim!"

Reģus izsolīs komplektā ar Silvijas kundziNauda pagaidu jumta uzlikšanai tika piešķirta jau pirmajā gadā pēc ugunsgrēka, taču darbs paveikts tā arī netika. Un tagad lielākos vējos ķieģeļi grabēdami gāžas lejā.

Silvija Tetere tos atkal vāc kopā, appļauj zāli ap pili, pieskata apsardzes trauksmes pogu, biedē projām zagļus, to visu dara bez maksas un paralēli šiem labajiem darbiem turpina tiesāties par jumtu virs galvas – mājiņu pārdesmit metrus no pils. Trīs gadus ilga tiesāšanās ar Labklājības ministriju, tagad viss sācies no gala, jo īpašnieks ir Finanšu ministrija. Sākumā pat Silviju draudējuši izmest ar policiju, bet galu galā paši attapušies, ka īpašums kādam jāpieskata. Visa nelaime apstāklī, ka vēl padomju laikos slēgtais īres līgums, kam būtu jākļūst par īpašumtiesību apliecinājumu, pēc ugunsgrēka no kantora ēkas mistiskā kārtā pazudis. Silvija apgalvo, ka tāds ir bijis: "Citādi kā tad sanāk? Ka es pusgadsimtu te esmu dzīvojusi, un izrādās – nelikumīgi? Nu tā es te mokos." Valdības rīkojumā starp pili un vēl astoņām piegulošajām ēkām Silvijas miteklis gan neesot iekļauts, taču pēc būtības izsolāmais īpašums ir ar apgrūtinājumu – izbijušu pansionāta darbinieci un viņas 34 murkšķu saimi, ko tūristi nesmādē apskatīt komplektā ar Reģu pili.

Reģi atrodas Alsungas novadā, un vietējo ļaužu domas, kas ar to būtu jādara, atšķiras. Daži uzskata, ka pils jāiekonservē un jāatstāj par pieminekli bojā gājušajiem. Kā tāds vraks jūrā. Citi gluži pretēji priecājas, ka pils varētu iegūt jaunu saimnieku, jo iepriekšējam – valstij dažādu ministriju personā – šis arhitektūras piemineklis bija un ir pilnīgi vienaldzīgs.

Arī Alsungas mērs Grigorijs Rozentāls saka: "Latvijas pilsdrupu sarakstu papildināt ar vēl vienām nebūtu prāta darbs. Iespējamā saimnieka maiņa dod cerību, ka pili izdosies saglābt."

Interesenti gan pagaidām nav manīti vai arī centušies būt gana neuzkrītoši.

Pašvaldībā stāsta, ka vienīgie, kas pēdējā laikā interesējušies par Reģiem, ir kaut kādi kino ļaudis. Viņi pili pirkt negrasās. It kā uzņemšot dokumentālo filmu.


Imants Vīksne


Raksts aizgūts no

2010. gada 3. augusts

Jaunumi

16. maijs, 2020

Tas brīdis ir pienācis un beidzot no šodienas murkšķi uzsāk tūrisma sezonu, protams, ievērojot distanci un visus pārējos ieteikumus, lai mēs pasargātu viens otru. Vēlams savu vizīti iepriekš pieteikt, zvanot uz tālruni 26020002. Gaidīsim ciemos!


1. maijs, 2020

Ņemot vērā, ka Latvijā izsludināta ārkārtas situācija saistībā ar COVID-19 pandēmiju, murkšķu audzētava “Jaunstuči” ir slēgta apmeklētājiem līdz ārkārtas situācijas atcelšanai 2020.gada 12.maijam. Tāpēc murkšķu vērošanas sezona šogad netiks uzsākta ar 1.maiju, kā tas ir bijis citus gadus. Būsim atbildīgi gan pret apkārtējiem, gan arī dzīvniekiem.


14. maijs, 2014

Lauku ceļotājs aicina pilsētniekus uz laukiem 16.-18. maijā, kad notiks akcija "Atvērtās dienas laukos". Tā ir iespēja pavadīt pārsteidzošu nedēļas nogali ar ģimeni, draugiem vai darba kolektīvu, apbraukājot visdažādākās ražojošās saimniecības laukos, lai atklātu sev jaunus – gan interesantus, gan garšīgus lauku labumus.